Mijn historie van de philips experimenteer dozen.

Eerst zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Sjaak de Wit of officiŽel als 'Jacques' geschreven en momenteel woonachtig te Utrecht, maar ik ben eigenlijk opgegroeid in de stad Groningen. Ik ben van 1964 dus nu zo'n 40jaren oud en ik werk als elektronicus bij een bedrijf dat apparatuur ontwikkeld voor lichaamlijke gehandicapten, waar ik dan voornamelijk de service doe door het hele land.  Een van de hobby's is als vanzelf sprekend elektronica, waarbij ik zoals op onderstaande foto, ook nog regelmatig achter mijn experimenteer tafel zit te experimenteren. 

 

 Ik achter mijn experimenteer tafel, waarin alle dozen samengevoegd zijn in ladenkastjes en de montage borden etc netjes vast opgesteld staan. 

In december 1978 ben ik begonnen met de eerste doos de EE2050 gekregen op mijn 14e verjaardag. Al snel volgde de twee opvolgers EE2051 en EE2052. Deze 3 dozen, die gelijk zijn aan de EE2003, hebben een enorme invloed gehad. Ze stonden aan de basis van mijn electronica hobby dat later mijn opleiding en nu dus ook mijn werk is geworden.

               

De mooiste schakeling vind ik nog de 5.02 een reflex MG-ontvanger. 

Vele leerzame uurtjes heb ik met deze door gebracht. Een jaar later voegde ik er weer een doos bij de EE2010 , een brugdoos naar de IC techniek. Ik vond dat zeker een stuk lastiger, IC's vond ik maar niets: " je niet weet wat erin zo'n zwart doosje zit" redeneerde ik altijd. De opamp die gebruikt wordt, is een LM3900 een Norton Opamp. Deze zijn ook veel lastiger te gebruiken dan een gewone opamp b.v. een 741 of TL062. Anno 2002 lukt het me aardig om ermee te werken.

In Juni van 1980 volgde de EE2016 een Ultrasoon geluids doos. Toen er tijd in de uitverkoop gekocht bij V&D. Opzich een aardige doos maar een zelfde als de EE2017 infrarood, die toch wat morderner en interessanter is.

Na deze doos bleef het twee jaar stil. Totdat ik in juni 1982 opeens de EE2004 aan ging schaffen. Ik dacht slim te zijn en de onderdelen van de EE2005 en EE2006 er maar los bij te bestellen. Dit was immers goedkoper dan de dozen aan te schaffen. In plaats van de spoelen (2 rode en een witte) kreeg ik tot mijn verbazing een doos met nieuwe spoelen. de EE2005 (nieuw) met ook weer een aparate handleiding. Nu konden opeens superheterodyne ontvangers gebouwd worden en echte versterkers. Die goed werkende superheterodyne ontvangers heb ik dan ook vaak gebouwd en mee geŽxperimenteerd.  

Ondertussen bracht Philips een nieuwe serie uit de ABCD of 6000 serie. Dat ik toen helemaal niks vond. Op zich staat deze serie ook geheel buiten de andere serie. Er waren geen brugdozen etc. Ik vond het niets omdat er complete schakelingen op een printje aanwezig waren en ik was gewend om alles diskreet op te bouwen. Ik ben dus niet overgestapt op deze serie. De oude serie was toen ook niet meer verkrijgbaar. Het tijdperk brak aan dat ik partijen dozen kocht, in de uitverkoop en via advertenties etc.

Zo duurde het 5 jaar (1987) dat ik de EE2014 (meettechniek) de Oude EE2005. Nog een jaar later (1988) de EE2015 (digitaal techniek) toevoegde.

Tot halverwege  de jaren '90 gebruikte ik de EE-dozen om nieuwe schakelingen te ontwerpen en te testen. Ik had dan ook veel onderdelen toegevoegd. Zoals de gehele E12 reeks aan weerstanden verder veel extra condensatoren en diverse IC's op zelf gemaakte printjes. Echter begon de electronica zich steeds meer te richten op het gebruik van geintergreerde schakelingen en microprocessors. Diskrete schakelingen worden nauwelijks nog gebouwd. Aangezien het werken met allerlei diverse afmetingen van en soorten IC's op deze experimenteer borden lastig is, werden ze steeds minder gebruikt en gebruikte ik veel meer de bekende witte experimenteer bordjes. Ik gebruikte de experimenteerdozen op een gegeven moment niet meer en dat vond ik eigenlijk zonde. Ik heb toen besloten om de dozen en alle onderdelen die daarbij zaten weer in orginele staat terug te brengen en dat ook zo te laten en als ik daar tijd en zin in heb af en to nog eens echt nostalgisch te experimenteren. Het is nu een sport om alleen met de beschikbare onderdelen  een schakeling zo goed mogelijk op te bouwen. 

Toen ik alles weer orgineel had ben ik toch weer eens opzoek gegaan om toch nog eens aan dozen of (reserve)onderdelen te komen. Het zoeken daarna was een stuk moeilijker geworden, want ze waren nergens meer in de handel verkrijgbaar. Toch leverde het zoeken resultaat op. Zo kreeg ik via een electronica leverancier ASWO te hengelo nog 4 service pakketjes in handen. Die lagen daar al jaren op zolder. Deze bevatte o.a. 4x BF194 en 4x BC238 extra ton- en haarspeltveren en extra spoelen.

4 service doosjes zoals ik die kocht bij de firma ASWO. Had, zoals te zien is,  enkele jaren daar op zolder gelegen.  Dit doosje bevatte de volgende onderdelen.  - 1x Antenne staaf    -2x beugel druktoets     -5x smoorspoel   -1x antenne MG spoel   -4x zakje haarspeltveren  -2x zakje tonveren  -1x zakje cilinderveren  -4x BC238    -4x BC194  -1x BC158  -1x BC328   Het was te bestellen onder nummer  4822 700 27001 en koste toen  É58,25. 

Via een advertentie in elektuur vervulde mijn lang gekoesterde wens de EE2007/08. De doos om een TV mee te bouwen. en de EE2017. Tevens veel reserve dozen. En daarmee maakte ik de serie geheel compleet. Op een doos na. Ik moest officieel de EE2040 nog hebben de kleinste basis doos. Sinds dit jaar heb ik dan ook deze doos bemachtigd en de gehele serie compleet gemaakt.

   De experimenteer tafel  alles staat nu overzichtelijk opgesteld. Ook kan ik er nu goed van de onderkant bij. Erg makkelijk voor het plaatsen van haarspelt- en tonveren, zullen de kenners wel weten. 

Ik ontdekte tot mijn grote verassing in 2001 (via de Conrad catalogus) dat de ABC serie opnieuw was uitgbracht. Dit keer niet door Philips, maar onder de naam Schuco. Aarzelend, want zou het wel het zelfde zijn ? schafte ik de A-doos aan. Het was een exacte kopie van de Philips serie. Ook kreeg ik via een tip te horen dat dit maar kort was en dat ze ermee zouden stoppen. Zonder aarzeling heb ik toen direkt de D-doos besteld.

Aangezien tegenwoordig de dozen niet meer verkrijgbaar zijn via de gewone handel, worden vele soorten aangeboden via Ebay. Vooral de Duitse Ebay  www.ebay.de is daarbij erg interessant. Via ebay kreeg ik een aantal dozen in handen. voornamelijk uit de 6000 serie. Als eerste de FM/stereo doos, later de glasvezel doos, dat eigenlijk een buiten beentje is, ondekte ik later. Ook kreeg ik nog de orginele Philips handleidingen te pakken. De laatste doos die ik toevoegde was de, toch wel erg mooie doos, de digitaal doos. Recent heb ik nog de meettechniek doos aangeschaft. Deze is net als de glasvezel doos niet van Philips zelf, maar door Schuco toegevoegd. Waarschijnlijk heeft Philips wel de bedoeling gehad om dezedozen uit te brengen. Dit is te zien aan de printen die toch duidelijk van Philips makelij zijn. Echter is het hier nooit meer van gekomen. 

Ik experimenteer zeker nog wel tegenwoordig, als staat het natuurlijk niet meer in zo'n daglicht als vroeger. Het is meer een soort ontspanning geworden om nog eens wat te bouwen. De 6000 serie heb ik ook toegevoegd en met de gedacht wat ik daarmee moest doen,  het is een beetje onzinnig om op twee soorten experimenteer omgevingen te bouwen, heb ik van de B-doos montage frame een  functie generator gebouwd. Op de D-doos montage frame heb ik een multimeter en verbeterde osilloscoop gebouwd, waarbij de beeldbuis eenheid uit de EE2007 doos als kijkdoosje wordt gebruikt.  Verder bouw ik natuurlijk vooral ontvangers, die natuurlijk bij iedereen erg favouriet zijn. Het is moeilijk om iets te bedenken op een ander gebied. Een regelbaar flitslicht heb je na 1 minuut spelen ook wel gezien. Ik ben nu bezig een kleine microcontroller, een AVR processor toe te voegen om toch iets meer te kunnen bouwen dan alleen maar ontvangers. Het gaat dan wel weer tegen een ander principe in om alles orgineel te houden. Maar zo'n uitbreiding is toch eigenlijk wel een must tegenwoordig. Zie de AVR pagina.

2009:

Het lukt mij tegenwoordig nog steeds aardig om de dozen origineel te houden. Wel heb ik sterk overwogen de computer doos MC6400 na te bouwen. Dit ter vervanging van het AVR board. Helemaal nabouwen is het niet (onderdelen zouden ook niet meer te krijgen zijn) zodat ik er een moderne variant van heb gemaakt. Zie de AVR pagina

Het meten bleef altijd een groot probleem. Een meter opgebouwd met de dozen zoals de EE2014 of G6107 werkt goed, maar bleef toch behelpen. Zeker met weerstands metingen e.d.  Als je dan midden in een schakeling zit en je wilt wat proberen en je moet dan ook nog eens je meter iedere keer aanpassen, dan is een digitale multimeter gauw gepakt, die natuurlijk als hobbyist binnen handbereik ligt. Gelukkig kon ik kort geleden een PM2505 multimeter van Philips op de kop tikken. Zo'n oude analoge meter uit de jaren 70. Een perfecte aanvulling op de experimenteer tafel.

 

Jacques de Wit

 

 

 

Terug naar hoofdmenu.